Επίσκεψη Πούτιν: Ας είμαστε ρεαλιστές κι ας την εκμεταλλευθούμε στον αμυντικό τομέα

demo_tor-m1_l

Θέματα άμυνας στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισήμως δεν υπάρχουν.Ούτε καν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Αθήνα.Ωστόσο είναι αναμενόμενο ότι και η Μόσχα και η Αθήνα έχουν θέματα να συζητήσουν και να επιλύσουν στο τομέα της Άμυνας.

Διαβάζουμε ήδη πολλά και υπερβολικά περί ναυτικής βάσης που θα ζητήσει ο Πούτιν και όλα τα γνωστά πλέον σενάρια περί “καθόδου του ρωσικού παράγοντα” στα μέρη μας σε ρόλο σωτήρα.Σωτήρες ως γνωστόν δεν υπάρχουν,αλλά τα σενάρια αυτά ήταν και είναι πάντα δημοφιλέστατα στην Ελλάδα.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με την “κάθοδο” της Ρωσίας στα “θερμά ύδατα” της Μεσογείου,νομίζουμε ότι αυτή έχι ήδη γίνει.Ο ρωσικός στόλος έχει πλέον πολύ ισχυρή παρουσία στη περιοχή.

Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές κι ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευθούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις καλές σχέσεις που διατηρούμε με τη Μόσχα.

Οι Ρώσοι και μπορούν και θέλουν να επιλυθούν προβλήματα που υπάρχουν στην συντήρηση και στην τεχνική υποστήριξη οπλικών συστημάτων που έχει αγοράσει το παρελθόν η Ελλάδα από τη Ρωσία.Οι S-300 και οι TOR M1 αποτελούν σημαντικότατα οπλικά συστήματα για τις ελληνικές ΕΔ και το να λειτουργούν χωρίς προβλήματα είναι πολύ σημαντικό.Τα όποια προβλήματα υπάρχουν δεν αποτελούν ευθύνη των Ρώσων και η διάθεση που υπάρχει από τη Μόσχα να δώσει λύσεις δεν πρέπει να αγνοηθεί από την ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα έχει και πρέπει να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με τη Ρωσία.Κι επειδή σε άλλους κρίσιμους για τη Μόσχα τομείς,όπως η ενέργεια για παράδειγμα η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει και πολλά “χατήρια” στη Ρωσία,η στρατιωτική συνεργασία είναι ένας χώρος που η ελληνορωσική φιλία  μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικά…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s