Εάν είσαι Γερμανός σε πληρώνουν για να… σε δανείσουν-Über Alles

251504

Στην εποχή του Brexit, της κρίσης των ιταλικών τραπεζών και της μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, οι αγορές μπορεί και να… πληρώνουν τη Γερμανία για να τη δανείσουν.

 Αυτό συνέβη σήμερα, στην δημοπρασία 10ετών ομολόγων στην οποία προχώρησε το γερμανικό Δημόσιο δίνοντας, για πρώτη φορά στα χρονικά, αρνητικό επιτόκιο. Η δημοπρασία απέφερε στη Γερμανία 4,38 δις ευρώ με αρνητική απόδοση, και συγκεκριμένα με επιτόκιο – 0,05%. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγόρασαν τα κρατικά ομόλογα θα τα κρατήσουν για δέκα χρόνια και, όταν λήξουν, θα πάρουν πίσω λιγότερα χρήματα απ’ όσα έδωσαν για να τα αποκτήσουν.

Στην πράξη, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει στις αγορές το Brexit, οι κλυδωνισμοί στις ιταλικές τράπεζες και οι πολλαπλές πηγές αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές αντιστρέφουν την… προπατορική χρηματιστηριακή αρχή που λέει ότι «όταν δανείζεις, πληρώνεσαι», δηλαδή, παίρνεις πίσω τα χρήματά σου με τόκο.

Αντ’ αυτού, στις σημερινές συνθήκες οι επενδυτές βλέπουν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ως ασφαλές «αποθετήριο» για τα κεφάλαιά τους και προτιμούν να τα τοποθετήσουν εκεί, ακόμη και με μια μικρή απώλεια, αντί να ρισκάρουν να τα χάσουν εντελώς κυνηγώντας τις υψηλές αποδόσεις στις επισφαλείς αγορές μετοχών, εμπορευμάτων και νομισμάτων.

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι το γεγονός ότι και η Ελβετία προχώρησε στις 28 Μαίου σε δημοπρασία ομολόγων λήξης το 2058 με αρνητικό επιτόκιο της τάξης του 0,023%. Και τα ομόλογα του ελβετικού δημοσίου, όπως τα γερμανικά, θεωρούνται θύλακες ασφαλείας για τους επενδυτές σε περιόδους υψηλής ρευστότητας και αστάθειας…πηγη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s