Hurriyet: «Ο Ερντογάν πιστεύει όλα όσα λέει για Αιγαίο και Θράκη – Δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση»

altin_koltuk_arma_erdogan_by_sad114-d9f9482

H τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε κύριο σημερινό άρθρο της αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι  συμβουλεύουν όλες τις ξένες κυβερνήσεις να μην ανησυχούν  για την όλο και πιο επιθετική αλυτρωτική ρητορική ( του Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) , διότι αυτή  σε μεγάλο βαθμό απευθύνεται για εγχώρια κατανάλωση και όχι σε μια προσπάθεια υφαρπαγής ξένων εδαφών .

«Λοιπόν και ναι και όχι» , αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος.

 «Είναι αλήθεια ότι η ρεβιζιονιστική / εθνικιστική ρητορική πουλάει και πολύ καλά στην αγορά της Τουρκίας τέτοιες ιδέες (και, όλο και περισσότερο και  σε άλλες χώρες). Είναι επίσης αλήθεια ότι ο πιο άμεσος κοινό-στόχος του Ερντογάν είναι φυσικά, ο μέσος Τούρκος ψηφοφόρος ,  ο άνθρωπος που μπορεί πιο εύκολα να πεισθεί  από κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική,  «χορεύοντας»  γύρω από ελκυστικές εθνικιστικές αξιώσεις όπως το «ένδοξο παρελθόν μας», «η μεγάλη αδικία, το  μεγάλο έθνος μας που αναγκάστηκε να υποστεί ταπείνωση πριν ένα αιώνα»,  και το  μόνο που χρειάζεται είναι να  διορθωθεί το λάθος της ροής της ιστορίας, «ή» εμείς κάποια μέρα να αναβιώσουμε την  οθωμανική αυτοκρατορία μας.

 Η ρητορική  με τίτλο «εμείς είμαστε μουσουλμάνοι»,  δεν θα πιάσει όλους τους  ψηφοφόρους , παρά μόνο τον  αφοσιωμένο οπαδό ο οποίος είναι έτοιμος  να πεθάνει  ή να σκοτώσει για το καθεστώς», συνεχίζει ο ίδιος .

 Αλλά παρά το γεγονός ότι ο κ κύρια ομάδα-στόχος του Ερντογάν είναι ο μέσος Τούρκος ψηφοφόρος,  δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ίδιος πιστεύει ολόψυχα σε ό, τι λέει, ή ότι θα μπορούσε να μετατρέψει την ρητορική αυτή σε κάποια παράλογη δράση κάποια μέρα, αν νομίζει κάποια  στιγμή από εσφαλμένο υπολογισμό , ότι  η Τουρκία είναι αρκετά  ισχυρή  για να «διορθώσει το λάθος της ροής της ιστορίας», σύμφωνα με τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

 Επιπλέον, τροφοδοτώντας αυτό το άκρως εθνικιστικό συναίσθημα σε μια κοινωνία γνωστή για την ξενοφοβία, τον αυτο-απομονωτισμό ως κύρια νοοτροπία,  και την  συλλογική επιθυμία να επιστρέψει στις ημέρες της δόξας,  θα μπορούσε να είναι πολιτικά επικίνδυνο μακροπρόθεσμα,  δεδομένου ότι  ένας από τα εκατομμύρια από τους 18χρονους οπαδούς του ακροατηρίου του κ. Ερντογάν  σήμερα,  θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα ο μελλοντικός Τούρκος ηγέτης σε λίγες δεκαετίες.

Το πιο σημαντικό στην ρητορική του Ερντογάν  που στερείται όχι μόνο των απλούστερων κανόνων της λογικής αλλά είναι επίσης ασυνεπής, είναι ότι αποτελεί  άκρως επικίνδυνη πτυχή της νέας εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η  τελευταία ομιλία του Τούρκου Προέδρου μιλάει για αλυτρωτικά τουρκικά εδάφη  και μια  χώρα που κατέχει  350 χιλ. – 400 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, αντί των 780 χιλ. τετραγωνικών χιλιομέτρων .

Στην ίδια ομιλία, ο κ Ο Ερντογάν ανέφερε  τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος. «Τα  νησιά κάτω από τη μύτη μας ήταν  δικά μας», είπε ο ίδιος. «[Σε αυτά τα νησιά] υπάρχουν τα μνημεία μας, η ιστορία μας, τα τζαμιά μας …», τόνισε ο ίδιος σε πρόσφατη ομιλία του.

Αυτό είναι αλήθεια.

Αλλά εφαρμόζοντας την ίδια λογική σε αυτό που είναι σήμερα η Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε αξιώσεις που στον  κ. Ερντογάν σίγουρα δεν θα αρέσουν.

 «Αν έχουμε  χώρους λατρείας,  ιστορία και μνημεία [από το παρελθόν] σε χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να δώσουμε και εμείς σε άλλες χώρες το δικαίωμα να διεκδικήσουν τουρκικό έδαφος, καθώς εμείς οι Τούρκοι όλοι θα πρέπει να πακετάρουμε και να υπομείνουμε  τις δυσκολίες ενός  μακρινού ταξιδιού επιστροφής στις μακρινές  στέπες από όπου προερχόμαστε .

 Ξεχάστε τα αμέτρητα μνημειακά και ιστορικά σημάδια στα εδάφη της Ανατολίας που ανήκουν στους προγόνους μας , σημειώστε μόνο το γεγονός ότι, πρώτον, η  Κωνσταντινούπολη στην  οποία ο  Ερντογάν  θέλει με πάθος  να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί  , χτίστηκε το 537 μ.Χ., δηλαδή 816 χρόνια πριν από το πρώτο τζαμί που χτίστηκε στην πόλη και δεύτερον, διότι ο κ Ερντογάν μιλά συχνά για την Τουρκία  του 2071 , σε σχέση με το έτος 1071, που σηματοδοτεί την είσοδο των Τούρκων της περιοχές της Ανατολίας, παραδεχόμενος  ότι υπήρχαν μη-τουρκικοί  πολιτισμοί , τόποι λατρείας και  ιστορία στις εκτάσεις που σήμερα ευρίσκεται  η σημερινή Τουρκία»,τονίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος .

 Η ουσία και η σαφή προειδοποίηση ακόμη και από Τούρκους γηγενείς δημοσιογράφους είναι ότι ο τωρινός Σουλτάνος της Τουρκίας με το όνομα Ερντογάν , ότι λέει το εννοεί και εάν  βρει προσοδοφόρο έδαφος  θα το υλοποιήσει με μια πολεμική επίθεση στην Ελλάδα.

Άλλωστε το ίδιο έπραξε και ένας άλλος ηγέτης της Τουρκίας ,  ο Ετσεβίτ,  ο οποίος ήταν λιγότερο «ενθουσιώδης» από τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s