Γιατί η Τουρκία είναι στην ίδια θέση που ήταν η Ελλάδα το 1922

erdrogan

Της Μελίνας Κονταξή(Ιστορικός – Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού)

Μετά τις εκλογές του 1920 έγιναν εκκαθαρίσεις στο στράτευμα που έπαιξαν ρόλο και στην έκβαση της Μικρασιατικής εκστρατείας. Ενδεικτικό παράδειγμα η παραίτηση Παρασκευόπουλου και η αντικατάσταση του από τον Παπούλα.

Τα πράγματα στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματική η κατασκευασμένη είναι πολύ χειρότερα απ’ ότι ήταν στην Ελλάδα από το 1920 και μετά. Ο Ερντογάν με τις εκκαθαρίσεις ακρωτηρίασε ένα μεγάλο κομμάτι του Τουρκικού στρατού ενώ η ζημιά στο ηθικό του είναι ανυπολόγιστη.

Κατά το δημοψήφισμα του 1920 η αντιβενιζελική εφημερίδα Σκριπ δημοσίευε άρθρο στο οποίο ανάμεσα στα άλλα έγραφε ότι οι σύμμαχοι δεν θα είχαν σε ποιον να δώσουν τη Σμύρνη και τη Θράκη αν τις αφαιρούσαν από τους Έλληνες, δεν υπολόγιζαν τον Κεμάλ.
Την ίδια αλαζονεία δείχνει και ο Ερντογάν αγνοώντας ότι οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους έχουν αποδειχθεί συγκροτημένος στρατός που πάει από επιτυχία σε επιτυχία στη Συρία σε αντίθεση με τον Ερντογάν και τους συμμάχους του. Η Ροζάβα μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύμμαχο για τους Αμερικανούς χωρίς τους εκβιασμούς της Τουρκίας. Θα έχουν μια πολύτιμη βάση και φίλους χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό τους και να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή Αμερικανών στρατιωτών.
Η εικόνα της Τουρκίας έχει θρυμματιστεί, δεν ζούμε πλέον στο 1920 και η εθνοκάθαρση των Κούρδων προβάλλεται όπως η γενοκτονία των Ελλήνων των Αρμενίων και των Ασσυρίων δεν θα μπορούσε.
Η μαχητικότητα του Τουρκικού στρατού στη Συρία αποδεικνύεται υπερεκτιμημένη, η κατάληξη μένει να φανεί, όμως η ιστορική δικαιοσύνη πάντα έρχεται…πηγη
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s